hoe het begon voor Stichting GWHS.
Vissen is een hele leuke hobby, maar kost net als iedere andere hobby wel geld: hengels;molens; aas en toebehoren zijn niet gratis. Er zijn sportvissers die zich dit niet of nauwelijks kunnen veroorloven. Speciaal voor de financieel minderbedeelden richtte Berry Eikelenberg de ‘Gratis Weggeefhoek Hengelsport Spullen’ op.
SPRAAKWATER
Het idee voor de Gratis Weggefhoek Hengelsport Spullen (GWHS) ontstond in augustus 2014. “Een van mijn visvrienden zat in de schuldsanering. Tot overmaat van ramp gingen zijn
molens kapot en dan is het lastig karpervissen. Om hem aan een goedkoop of gratis setje 2de hands te helpen, heb ik toen een oproep geplaatst op Facebook”, zegt Berry Eikelenberg. Zijn scepsis ‘daar reageert toch niemand op’ werd gelogenstraft. “Niet veel later
konden we in Maastricht gratis een mooie set gebruikte molens op komen halen.”
SPONSORS:
Omdat er op Facebook aardig wat Gratis Weggeefhoek-pagina’s bestaan voor bijvoorbeeld meubels en kinderspeelgoed, startte Eikelenberg samen met Roland Creusen een vergelijkbare pagina voor visspullen. Een maand later had de (besloten) Facebookgroep al meer dan 3.000 leden(2014). “Daar schrok ik wel van: het geeft aan dat een grote groep mensen financieel in een lastig parket zit.” Samen met visvrienden ging hij daarom op zoek naar sponsors om
visspullen weg te kunnen geven.
De meeste bedrijven reageerden aanvankelijk terughoudend, maar nadat een boiliebedrijf zakken boilies besloot te doneren kwam er schot in de zaak. “Daarna hadden we al snel zo’n 25 bedrijven bereid gevonden om af en toe wat visspullen of aas te sponsoren.”
PARTICULIEREN
Bezoekers van de Facebookpagina namen ook zelf het initiatief. “Particulieren begonnen uit eigen beweging visspullen bij ons aan te bieden. Bijvoorbeeld als bij een grote opruiming de visuitrusting
overcompleet blijkt te zijn. Of als ze spullen hebben waar op Marktplaats te weinig voor wordt geboden, dan geven ze het liever gratis weg via onze pagina”, legt Eikelenberg uit.
Iemand die visspullen aan wil bieden, maakt daar een foto van en stuurt die naar een van de beheerders van de GWHS. Die regelen de rest. Dit systeem werkt uitstekend: de Facebookgroep telt inmiddels al bijna 12.000 leden(2016).
UITPLUIZEN
Eikelenberg en de andere GWHS-beheerders steken veel energie in het selecteren van gegadigden die in aanmerking komen voor het beschikbare materiaal. “De spullen moeten ook daadwerkelijk terecht komen bij vissers die ze het hardst nodig hebben. Daarom doen we een uitgebreide screening om de hebberige types eruit te filteren.” Zo wordt onder meer het Facebookprofiel uitgeplozen. “De foto’s daarop vertellen je al aardig wat. Zien we een mooie set Delkims en dure baitrunners op de rodpod staan, dan valt diegene af. Gaat het om pak hem beet een jong knaapje met ouders in de schuldsanering, dan zien we dat direct terug in de visspullen die hij heeft, of beter gezegd: niet heeft.”
DOORDACHT SYSTEEM
Wordt iemand uitgeloot voor bepaalde visspullen, dan is hij of zij daarna automatisch twee maanden uitgesloten van deelname. “We houden ook een lijst van winnaars bij, zodat iedereen gelijke kansen heeft.” Samen met de tien andere beheerders regelt Eikelenberg ook alles rond de overdracht van materialen en wordt de pagina gemonitord op onder meer grof taalgebruik.
“Daarbij kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. We zouden bijvoorbeeld graag een
meer landelijke dekking krijgen met beheerders in het noorden van het
land (Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel). Dan
heb je ook meteen regionale contact personen voor sponsors.”
STICHTING
Het initiatief van Eikelenberg & co is inmiddels ook de status van Facebookgroep ontgroeid. “Onlangs is de Stichting GWHS officieel opgericht. Zo krijgen we meer erkenning
en worden we financieel slagvaardiger.” Bijvoorbeeld door speciale polo’s met daarop de naam van de stichting te verkopen. “Met de kleine winstmarge die daar op zit, bouwen we aan een potje.”
Naast materiële bijdragen van sponsoren kan de GWHS ook financiële giften goed gebruiken. “Op dit moment worden de gemaakte kosten, zoals de verzending van spullen, wat we bij voorkeur niet onder rembours doen zodat de ontvanger geen € 6,50 hoeft te betalen, vaak nog door de
beheerders uit eigen zak betaald, maar dat heeft zijn grenzen.”
EVENEMENTEN
Zodra de kerntaken van de stichting op rolletjes lopen, wil Eikelenberg in de toekomst ook visevenementen gaan organiseren. “Een, maar misschien wel twee of drie, keer per jaar een leuke, geheel verzorgde en uiteraard gratis visdag met alles erop en eraan. Speciaal voor sportvissers die zich zo’n uitje financieel niet kunnen permitteren”, zegt de Limburger.
“Want ik ben ervan geschrokken hoeveel sportvissers onze hulp enorm goed kunnen gebruiken. Er is vraag genoeg.
Als we ook het aanbod, sponsoren, tweedehands visspullen en eventueel giften, kunnen vergroten, dan maken we heel veel mensen blij”, besluit Eikelenberg enthousiast.
Sinds november 2019 heeft Patrick Delvers uit Oosterhout.nb het stokje over genomen van Berry Eikelenberg.